O športu

Ultimate frizbi je atraktiven ekipni šport, ki predstavlja kombinacijo neprestanega gibanja, atletske vzdržljivosti in tehnike podajanja frizbija. Igra se na zeleni površini, kjer sedemčlanska ekipa igralcev skuša s podajanjem disk (frizbi) spraviti do nasprotnikove končne cone, ga v njej ujeti in tako doseči točko. Poleg atraktivne igre šport zaznamujejo še kvalitetni turnirji doma in v tujini, nore zabave in prijatelji s celega sveta. Njegova posebnost je tudi sistem sojenja, saj se igra brez sodnikov, in t.i. Spirit Of The Game (SOTG ali duh igre). Ta spodbuja igralce k fairplayu in jih uči, da ohranijo trezno glavo in odreagirajo pošteno tako do sebe kot do nasprotnika.

Nastanek športa

Prvi zametki Ultimate frizbija segajo kar 140 let nazaj, ko se je ameriško podjetje Frisbie Baking Company začelo ukvarjati s peko pit. Ker so te postale priljubljen posladek na univerzah, hkrati pa so bile pakirane v pločevinastih okroglih podstavkih, so slednji postali priljubljen rekvizit študentov za podajanje in druženje med odmori. Tako so se začeli prvi koraki razvoja tega športa. Pospešeno pa se je Ultimate (kot ga krajše imenujemo) začel razvijati v Ameriki okrog leta 1970. Na univerzah so dijaki in študentje organizirali lige, ki so se sčasoma razvile v regijska in nacionalna tekmovanja. Danes je šport vsesvetovni hit, ki se še vedno intenzivno razvija, predstavlja pa nekakšno mešanico nogometa, ameriškega nogometa in košarke.

Osnovna pravila in elementi športa

Ultimate se igra na travnatem igrišču, dolgem približno 100m, z dvema končnima conama. V vsaki ekipi je 7 igralcev. To so lahko samo moški (Open divizija), samo ženske (Women divizija) ali oboji (Mixed divizija). Ekipa pridobiti točko s tem, da ujame disk v nasprotnikovi končni coni. Igralcu z diskom v roki ni dovoljeno teči, lahko se pa ustavi (izteče) in nato pivotira na stojni nogi. Ostali soigralci se odkrivajo z elementom igre, ki ga imenujemo »cut« (hitra in izrazita sprememba smeri) in tako disk potuje do končne cone. Naloga obrambne ekipe je preprečiti, da disk pride do končne cone. To se lahko zgodi v različnih situacijah; igralec ekipe v napadu diska ne ujame ali ga vrže oz. ujame izven igrišča, obrambni igralec prestreže disk, ko je ta v zraku, …Igra traja 75 minut s polčasom ali dokler ena od ekip ne doseže 15 točk, vendar se lahko ti dogovori spreminjajo od turnirja do turnirja. Ultimate je brezkontakten šport, kar pomeni, da noben nameren stik s soigralcem ni dovoljen. S tem se spodbuja fairplay in ohranja zdrav tekmovalni duh. Prav tako v tem športu ni sodnikov, saj si igralci sodijo sami in tako stremijo k pošteni igri, tako do sebe kot do nasprotnika.

Športni duh ali »Spirit Of The Game«

Enako pomembna kot zmaga je na turnirju nagrada Spirit Of The Game ali Športni duh. Ta zajema oceno poznavanja pravil, sprejemanja poštenih odločitev, izogibanja telesnega kontakta ter pozitiven odnos do nasprotnika in sebe. To so najpomembnejši elementi, ki pripomorejo k tekoči in karseda pošteni igri. Po vsaki igri se igralci obeh ekip zberejo v t.i. »Spirit circle«, kjer skupaj komentirajo igro, povejo, kaj jim je bilo pri nasprotnikovi igri všeč in razrešijo morebitne spore, če je do teh prišlo. Spirit Of The Game tako igra izjemno pomembno vlogo v Ultimatu in ga s tem približa tistemu, kar bi moral biti vsak šport.

Ekipni duh

Ker je Ultimate ekipni šport, tudi tukaj velja pravilo »vsi za enega, eden za vse«. Igralec potrebuje ekipo, v kateri se vsak posameznik trudi za skupen uspeh – doseči točko in se prebiti do zmage. Ko je del ekipe na igrišču, drugi člani ob stranski liniji z usmerjanjem pomagajo tistim, ki se trudijo dobiti točko, tako da ves čas sodelujejo vsi. Ko se ekipa odpravi na turnir, vsak član dobi nalogo, ki bo pripomogla k lažji organizaciji in boljšem vzdušju. To so npr. »team captain«, ki usmerja in skrbi za taktike ekipe, »spirit captain«, ki spodbuja ekipo in ohranja pozitivno vzdušje, »water boys«, da grla niso osušena, »disc team«, ki skrbi, da so vsi pripomočki ekipe vedno na kupu in se ne izgubijo, itd. Tako lahko vsak prispeva delček, ki tvori celoto super turnirja. Poleg prijateljev tvoje ekipe na turnirju spoznaš tudi tujce, ki lahko prav tako postanejo tvoji dobri prijatelji – del tvoje najljubše ekipe. In ker Ultimate ne pozna razlik med nežnejšim in močnejšim spolom, nikoli ne prevlada testosteron ali estrogen, temveč se najde ravno prava mera obojih. Poleg tistega na igrišču in na turnirju velja v Ultimatu enako močen ekipni duh tudi izven športa. Tvoji soigralci so hkrati tudi tvoji prijatelji. Potovanja na turnirje so vedno polna smeha, petja, družabnih (ravno izmišljenih) iger, globokih pogovorov in seveda – čage s tvojo ekipo so vedno najboljše čage.