Ultimate Ljubljana

Kdaj je bilo društvo ustanovljeno?

Oktober 2004

Kdo je ustanovil društvo?

Damijan Marin, Marko Dreu, Barbara Poljšak, Marijan Krištofič, Tomaž Požar idr.

O društvu na kratko ali na dolgo

Ultimate se v Sloveniji igra od konca leta 2004, ko sta ga študent Damijan Marin in Gregor Johannes Szith, Avstrijec, oče slovenskega ultimata, prvič predstavila na Fakulteti za šport v okviru športne vzgoje. Interes med študenti je počasi naraščal in pod vodstvom Damijana Marina so kar hitro začeli s prvimi koraki v ultimatu. Že po dobrih štirih mesecih treninga so se s pomočjo Gregorja udeležili prvega mednarodnega turnirja v Avstriji, kjer so zasedli zadnje mesto in obenem osvojili SOTG nagrado.

Kmalu po vrnitvi s prvega turnirja, po katerem so dobili še večji zagon za treniranje, se jim je pridružilo še več članov in uradno so ustanovili prvo slovensko ultimate športno društvo z logotipom in imenom Frizmi. Rezultati marljivega dela so prišli presenetljivo hitro, saj so v slabem letu obstoja dočakali svojo prvo indoor zmago na domačem mednarodnem turnirju na Vrhniki. Leto 2006 je bilo poleg tega uspeha pomembno še zaradi ustanovitve druge ultimate ekipe v Sloveniji, in sicer v Novi Gorici.

Naslednja velika rezultatska prelomnica je bilo leto 2007, ko so v Milanu na močnem mednarodnem outdoor turnirju osvojili 1. mesto  v konkurenci 15 ekip. Na enem največjih turnirjev na mivki, na Paganellu v Riminiju, pa so zasedli odlično 10. mesto v konkurenci 24 ekip s celega sveta. Ekipe, proti katerim so dosegli te rezultate, igrajo ultimate že 10 let in več, kar daje njihovim uspehom še dodatno težo ter potrditev, da je delo na treningih kakovostno in pravilno usmerjeno.

Trenutno število aktivnih članov

24

Število in imensko poimenovanje vaših ekip

Frizmi (mixed)

To mi deli (women)

Fri-met (open)

Največji društveni dosežek

Zmaga na outdoor turnirju v Milanu 2007 v konkurenci 15 ekip

Turnirji, ki jih društva organizira 

Free as a Bee (mixed indoor turnir)